De kogel is door de kerk: vanaf de Grand Prix van Australië krijgt de coureur met de snelste raceronde een extra WK-punt. De betreffende coureur moet dan wel in de top 10 van de race eindigen.
Helmut Marko heeft hoge verwachtingen van en veel vertrouwen in de combinatie Red Bull Racing en Honda. Op een evenement van Honda vertelde de talentscout van het Oostenrijkse team dat hij 'minimaal vijf zeges' verwacht in 2019.
De huidige Formule 1-grid is met tien teams en twintig bolides niet bijzonder groot en dat ziet Jean Todt graag anders. De FIA-president hoopt op redelijk korte termijn twee teams aan de grid toe te kunnen voegen.
Christian Horner is duidelijk: als de Formule 1 niet de juiste weg inslaat, dan verdwijnt de energiedrankjesmaker mogelijk uit de Formule 1. Bernie Ecclestone denkt zelfs dat ook Ferrari en Mercedes er de brui aan kunnen geven als een overeenkomst uitblijft.
Michael Bleekemolen denkt dat Circuit Zandvoort het financiële plaatje voor de organisatie van een Nederlandse Grand Prix inmiddels rond heeft. Ook vindt de oud-coureur dat Prins Bernhard er verstandig aan doet om dat nu nog niet uit te spreken.
Tatiana Calderon heeft een overeenkomst bereikt met de beheerder van het Spaanse circuit van Navarra om in de toekomst een raceschool voor vrouwen op te zetten. Op deze manier wil ze vrouwen de kans geven om richting de hoogste niveaus van de autosport te klimmen.
Het gevoel van Max Verstappen is na de wintertests prima. De Red Bull Racing-coureur heeft een goed gevoel over de krachtbron van Honda en ziet dat zijn feedback steeds serieuzer genomen wordt nu hij aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1 begint.
De Formule 1 heeft er volgens Ross Brawn goed aan gedaan om de technische reglementen iets aan te passen voor 2019. De technische baas van de sport is ook van mening dat Ferrari er voorafgaand aan het seizoen goed voorstaat.
Sinds 2017 rijdt Kevin Magnussen voor Haas F1, maar Günther Steiner was niet degene die zijn talent zag. Juan Pablo Montoya was de man die de teambaas wist te overtuigen om de Deen een kans te geven.
De rallycrash van Robert Kubica in 2011 zorgde in eerste instantie vooral voor fysieke problemen. In gesprek met The Guardian geeft hij echter toe dat hij daarna vooral moeite had met de mentale gevolgen van dat ongeluk.